Idéer

IdéerEfter många års arbete med pyssel och barn har vi samlat på oss en del bra-att-ha-kunskaper och smartlösningar. Här har vi samlat några av dem.


Gör en fixarlåda! Samla lite allt möjligt användbart i en låda, t ex toarullar, förpackningar, trådstumpar, sytrådsrullar, brädbitar, glasspinnar... Bra att ha när skaparlusten väcks, eller för att väcka skaparlusten kanske?

Ack, den besvikelsen när ens noggrannt trädda halsband tappar alla pärlorna bara för att knuten gått upp! Säkra knuten med en droppe stearin eller lim, så minskar risken att olyckan är framme.

Vad kan man göra för användbart av en fingerstickning? En boa förstås! Klipp korta garntrådar (10-15 cm) och knyt fast dem med jämna mellanrum i fingerstickningens öglor. Gör såhär: Ta några garnbitar tillsammans, vik dem dubbelt, lägg öglan som bildas bakom en av trådarna i stickningen och dra garnändarna igenom öglan. Lite tålamodskrävande men fint!

Om du har en gammal scanner liggandes någonstans kan du enkelt göra ett ljusbord av den genom att tömma den på innehåll och sätta in vanliga lampor istället. Bäst är en led-ljusslinga som inte blir varm. Har du ingen scanner kan du bygga en träram och sätta i en glas- eller plexiglasskiva. Barn älskar att kalkera och det är dessutom ett bra sätt att träna motoriken.

Av udda strumpor kan man göra personliga strumpdockor. Klipp av skaftet och använd det till att sy armar och ben som du sedan fyller med vadd. Stoppa även tån på strumpan och snöra av för ett huvud. Sy fast armar och ben och sy ihop kroppen nedtill när du stoppat den till lagom tjocklek. Brodera ett ansikte eller sätt knappar till ögon. Bara fantasin sätter gränserna!

I "Hur var det nu man gjorde" beskrivs hur man syr ett armband av plastpärlor och hur man pärlar en krokodil. Du kan kombinera metoderna och göra ett enkelt armband som bilden visar. Bäst blir det med resårtråd, då kan du göra ett tajt armband som ändå är lätt att trä över handen.